vrijdag 25 juli 2014

Malabar , slapen op de Theeplantage en rondleiding - Bandung - vrijdag 25 juli:

op de theeplantage hadden wij geen internet en geen tijd voor de blog dus even een blog van 2 dagen, hiervoor de blog van donderdag en hieronder de blog van vrijdag.

Na een heerlijke nachtrust langzaam ontwaakt om te gaan genieten van een eenvoudig ontbijtje in het grote koloniale plantagehuis.  Wat een pracht van een woning! (zie foto) ook de omliggende gebouwen mogen er zijn.  Ze zijn te huur en we zijn een beetje teleurgesteld dat we in een suite gelogeerd  hebben.  Een vriendelijke oude indische baas verzorgd ons ontbijt (zie foto) waarna we gaan pakken en nog snel even de tijd nemen om authentieke thee te kopen.

Vino staat al klaar om ons rond te leiden op de 1000 ha grote plantage.  We kijken onze ogen uit wanneer we door de prachtige natuur  rijden.  Helaas is er vanwege de ramadan en het feit dat we hier op vrijdag zijn weinig bedrijvigheid op de velden en in de fabriek.  We zien hier en daar wel wat werknemers die kromgebogen met sikkel in de hand het gras snijden en vuil wieden (foto) maar van ‘pluk’ is er weinig sprake.

Toch krijgen we al rijdend een behoorlijk goed beeld van de bedrijvigheid en de arbeidsintensiviteit van de plukkers. Voortdurend rijden (lees:crossen) werknemers af en aan op de wegen tussen de velden om van huis naar werk of viceversa te gaan.  De fabriek draait 24/7 het hele jaar door omdat er steeds 1000 mensen in 3 wisseldiensten keihard werken.  De omvangrijkheid overweldigd ons en we blijven ons continue verbazen over al het natuurschoon.  Doordat we tijd overhouden vanwege de gesloten fabriek maken we een pitstop bij de hete waterbronnen van Cibolang…… En heet is het zeker!!!! Een groot zwembad gevuld met water van minstens 40 graden doet onze kids al net zo snel uit het water komen als het ijskoude water in het bad van gisterenavond. (zie foto's)

’t Is ff wennen maar na een poosje is het heerlijk en zwemmen ze vrolijk rond waarna ze meteen van de gelegenheid gebruik maken om hun lieftallige voetjes te laten beknabbelen door visjes die het eelt weghalen.  Een beetje glibberig en eng in het begin maar al snel zitten ze volop te giebelen om het gekietel onder hun voetzolen.

Gisterenavond leek het zo afschrikwekkend. En inderdaad bij daglicht ziet alles er veiliger uit.  Dat het daarbij ook nog eens half zo druk op de weg was vanwege het middaggebed was natuurlijk ook mooi meegenomen.  Want hoe dichter we bij Bandung kwamen hoe drukker het verkeer werd. En jawel ook nu weer werden tweebaans wegen  door het links en recht inhalend verkeer als vanzelf omgetoverd tot 3 en 4 baans weg. Achterlijk gevaarlijk gewoon hoe ze hier rijden. Slalommend, snelheid overtredend, de weg kruisend waar het jou als beste uitkomt.  We zitten er middenin en aanschouwen het. Vandaag ons record verbroken met het spotten van hoeveel mensen er vervoerd worden op een scooter; een compleet gezin van 5 personen passeert onze auto. 2 kids voorop tussen vaders benen ingeklemd daarachter vader en moeder waartussen nog een baby gekneld zit.  We zien de gekste dingen; een baby die de fles krijgt achterop de scooter en (echt waar!!!)  een volledig gesluierde vrouw die achterop de scooter haar baby de borst geeft!! Onderweg overrijden we de nodige (verloren) kinderschoenen wat niet zo verwonderlijk is. Even later moeten we stoppen voor wegwerkzaamheden; jawel ze kennen zelfs asfalt en beton al ziet dat er over het algemeen meer uit als gruis-zand en kuilen.  Maar goed hier wordt aan de weg gewerkt er word klaarblijken een nieuwe weg aangelegd vanwege het zware vrachtverkeer. Eén helft van de weg is al half klaar dus er is maar één rijstrook beschikbaar.  We worden opgehouden door opgeschoten pubers die ons gebaren te wachten. Tot onze verbazing scheuren de scooters wel af en aan langs elkaar heen over de strook ons afvragend wanneer wij dan mogen rijden. Er is geen verkeerslicht wat de boel regelt wat ons nieuwsgierig maakt hoe we hier nu uitkomen.  Na enige tijd wachten en een stroom van passerende scooters en auto’s nadert er een tegemoetkomende auto die een wapperende  vlag afgeeft  aan de pubers; dit is het teken dat wij mogen rijden.  Simpel maar erg inventief!  De vlag wordt weer gegeven aan de laatste auto in onze rij zodat het systeem omgekeerd zijn werk kan doen.  Even later komen we aan in het prachtige residentiële Savoy Homann Hotel in Bandung. Na een heerlijke (late) lunch bij een nabijgelegen chinees terug afgezakt naar het hotel waar we lekker naast het zwembad konden relaxen. Oei dit water is wel een graadje of 20 kouder dan dat van vanochtend!!!

Daarna meteen van de gelegenheid gebruik gemaakt om wat spulletjes te laten wassen in de ‘laundry’ zodat alles weer schoon en fris de tassen in kan.

De dag afgesloten met een heerlijk diner in het hotel  waar ik de ‘beste tortilla ever’ heb mogen verorberen terwijl de rest genoot van spare-ribs- japanse kip en de specialiteit van het huis. Nu nog even  inlezen op de stadswandeling die morgen op het programma staat. 

Groet Rob Danielle en kids



























1 opmerking:

  1. mooi he, dat verkeer. Het gaat goed zolang niemand zich aan de regels houdt.
    Nu ik je foto's zie herinner ik me dat ik vooral de kleur groen van de velden heel erg mooi vond. Het heeft een andere tint dan ons gras.

    BeantwoordenVerwijderen