vrijdag 1 augustus 2014

Surabaya - Malang - rondleiding en Tabaccomuseum - vrijdag 1 augustus:
Vanochtend lekker uitgeslapen tot half 8. Ja dat noemen we tegenwoordig al uitslapen met die tijden van opstaan hier. Daarna genoten van een luxe uitgebreid ontbijtbuffet in onze koninklijke residentie . Voor het laatste de tocht door de lange mooie zuilengangen om te zorgen dat de piccolo onze koffers mee kon nemen en met enige spijt afscheid genomen. (konden we hier maar 3 dagen blijven!). Onze chauffeur en gids staan ons al op te wachten klaar voor de rondleiding door Surabaya.


Helaas is onze gids niet zo goed voorbereid en spreekt hij slecht Engels voor een gids. We moeten ons tot het uiterste inspannen om hem een beetje te kunnen volgen. Verder is hij voortdurend in discussie met de chauffeur over de te volgen route. We zien sommige plekken meerdere malen maar krijgen er nauwelijks uitleg over. Vanwege de laatste feestdag van het Suikerfeest is er nog veel gesloten en op vrijdag is het al een rustige dag dus eigenlijk is de toer verloren tijd. Jammer!!
Wij nemen o.a. een kijkje in de haven,Chinese wijk wat gesloten is en Surabaya, national monument en museum







 
Gelukkig bezoeken we nog wel de tabaks en kretek museum/fabriek waar een lieftallige gids van het museum ons een uitgebreide rondleiding/uitleg geeft over het tabaks proces. Ze spreekt beduidend beter Engels en is zeer enthousiast. Meteen bij binnenkomst worden we al overvallen door een zware tabakslucht waarna we het verwerkingsproces stap voor stap krijgen toegelicht. We eindigen in de fabriek (waar op dit moment niemand aan het werk is) en zien hier hoe nog steeds op ouderwetse wijze sigaretten worden gerold- gesneden en verpakt. Werknemers worden per sigaret betaald dus dan wil je wel 2000 sigaretten per uur wegrollen, 200 per uur snijden en een paar duizend per uur verpakken. Dit bezoek afgesloten met iets te drinken en voor deze ene keer besluiten we deze speciale kreteksigaret te kopen voor Mitchell en Stefanie en neef Richard (die dit had gevraagd).







 
Hierna op weg naar Malang. Onderweg onze gids gedropt en daarna o.l.v. de chauffeur die aangaf nauwelijks Engels te spreken de tocht vervolgd.Blijkt reuze mee te vallen en door zijn enthousiasme en zorgzaamheid genieten we dubbelop van dit tweede deel van de dag.


 
 
Hij neemt ons mee naar het museum van Malang waar de kinderen buiten de geschiedenis lezen deze ook zelf kunnen beleven doordat ze zelf mogen pottenbakken, muziek spelen, telexen/typen en afsluitend een masker verven. Helaas mogen ze het gemaakte niet meenemen.






 
Ze daarom verwend met een houten muziekinstrument/tol en daarna een late lunch genoten in het nabijgelegen restaurant waar we tussen de locals genieten van overheerlijke kipsaté. (foto) hierna nog wat rondgetoerd door Malang en even gestopt bij het militair museum. Ook gesloten maar wel leuke foto’s kunnen maken.

 
Daarna op zoek naar ons guest house. (Enny's Geasthouse ipv ons geboekte hotel). We rijden door waarschijnlijk de rijkste wijk van Malang waar we onze ogen uitkijken naar al die pracht en praal. Fayline verheugd zich al helemaal op ons nieuwe onderkomen. Maar helaas we blijken in het laatste stuk van de wijk te zitten waar de huizen niet zouden misstaan in de Roosendaalse Westrand of de Haagsche Schilderswijk hahaha.
Guest house blijkt een soort hotel te zijn van aaneengeschakelde kamers met een geweldige diversiteit aan meubels/gordijnen, stoelen. (wij denken een formalig bedrijfsverzamelgebouwtje of winkelpassage). Wederom kijken we onze ogen uit maar nu wel op een iets andere wijze dan gisteren. Het wordt gerund door authentieke Indo-Nederlanders die nog heerlijk Nederlands spreken. Tampo Doelan. De kinderen zijn dolblij dat ze zich in hun eigen woorden kunnen uiten. Heerlijk gebabbeld met een oud-indisch dametje die de hele wereld heeft gezien; kinderen hangen aan haar lippen.
                                    


 
Na een eenvoudig diner op tijd onder de wol zodat we morgen weer fris en fruitig de dag kunnen starten op weg naar de Bromo vulkaan.
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten